Novice

Išče se novo vodstvo Ribiške družine Radgona

Bližajo se prvi delni zbori članov, na katerih imajo člani pravico in dolžnost predlagati ali razrešiti in ponovno izvoliti zakonitega zastopnika to je predsednika društva, oz. v našem primeru družine.

Veliko se je že govorilo o odstopu predsednika in tajnika zato je potrebno zadevo vzeti zelo resno. Da bo družina lahko delovala normalno, sprejela plane za 2020 in sprejela spremembe svojih aktov, je prva pravica in dolžnost članov, da na zborih članov predlagajo kandidate za vodilne v RD. Preloge bo pozneje preverila, po zapisnikih občnih zborov, stalna volilna komisija RD in razpisala nov volilni zbor članov.

Društvo ne more delovati brez zakonitega zastopnika zato bo v prvi meri potrebno, da se predsednik / zastopnik družine predlaga in izvoli pa ne glede na sprejem dopolnjenega / spremenjenega ali še veljavnega statuta RD Radgona.

Po ZAKON – u O DRUŠTVIH (ZDru-1) 5. 6. in 8. členu ima društvo zakonitega zastopnika društva kateri je lahko le poslovno sposobna fizična oseba.

Po določilih 33. člena veljavnega statuta RD je zakoniti zastopnik RD predsednik predsedstva, kateri zastopa in predstavlja RD in vodi delo RD. Predsednik je hkrati tudi predsednik predsedstva in je zakoniti zastopnik RD. Predstavlja in zastopa družino, podpisuje akte in druge listine.

V razmislek pa to kar bi morali upoštevati pri dajanju predlogov, seveda se mora vsak predlagani strinjati z predlogom za kandidata.

Člani motajo biti zelo pozorni kakšnega predsednika si izvolijo, saj je od njegovih sposobnosti, dela in zagnanosti odvisno delovanje društva.

Veliko krat se zgodi, da so pred občnim zborom nekateri člani zelo glasni in polni idej, kako bi bilo potrebno voditi društvo oziroma kako naj le to deluje. Ko so nato izvoljeni in dobijo priložnost, da se dokažejo in svojo teorijo pretopijo v prakso, pa se zelo rado izkaže, da je teorija eno, praksa pa nekaj drugega.

Najpomembnejše osebnostne kvalitete, ki jih je potrebno pri predsedniku društva zasledovati, da bo lahko opravljal svoje naloge  so delavnost, zagnanost, sposobnost, vodstvene sposobnosti in seveda poštenje.

Dejavnost

Težko si je namreč predstavljati dejavne člane ob nedejavnem predsedniku.

Zagnanost

Zagnan predsednik pomeni razvoj in napredovanje društva.

Sposobnost 

Za predsednika je potrebno izbrati nekoga, ki je v preteklosti že nekaj dosegel in ima za pokazati kakšne rezultate. Tukaj lahko gledate na delo v društvu ali na splošno v življenju.

Vodstvene sposobnosti

Izredno pomembna karakteristika uspešnega predsednika društva so vodstvene sposobnosti, saj nekaj čez 500 članov voditi ni mačji kašelj.

Poštenost

Predsednik društva naj bo oseba z integriteto, ki si jo pridobi s svojim poštenim delovanjem znotraj društva in tudi sicer. Predsednik namreč skrbi za finančno poslovanje in s tem za finance društva. Denar pa je, kot povsod drugje v življenju, potrebno zaupati nekomu, ki je pošten.

Oseba, ki premore vse te lastnosti, bo veliko bolje vodila društvo in opravljala svoje predsedniške naloge kot pa nekdo, ki si predsedniškega naziva želi samo zaradi prestiža, samo zato, ker si to pač želi biti.

Tajnik RD Radgona Vlado Drvarič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja