Novice

24 ur z reko Muro

Zanimivo bo tudi za nas ribiče

7. junija 2019 v Veržeju se bo že petič zapored odvijal največji naravovarstveni dogodek pri nas, imenovan »24 ur z reko Muro«. V 24 urah se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov, ki jih bo vodilo več kot 100 strokovnjakov in prostovoljcev. izobraževalno doživljajskih aktivnosti se bo udeležilo več kot 500 otrok iz vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Popoldne pa pripravljamo pester program za družine in posameznike. Letos smo popoldansko dogajanje obarvali še s športom v naravi.

24 ur z reko Muro

je dogodek, kjer spodbujamo raziskovanje, vključenost, doživetje, timsko delo, prostovoljstvo, radovednost…s pomočjo različnih eksperimentalni in ustvarjalnih delavnic, popisov vrst, vodenih sprehodov, predavanj, filmov, igric v naravi in drugih doživetij narave v živo. V 24 urah otrokom, odraslim, družinam in najširši javnosti pokažemo pestrost in zanimivost širšega območja reke Mure. Organizatorja dogodka sta Zavod RS za varstvo narave in Občina Veržej skupaj s Slovensko nacionalno komisijo za Unesco, projektom Coop MDD in drugimi partnerji.

Reka Mura je eden najbogatejših ekosistemov v Srednji Evropi s svojo izjemno biotsko raznovrstnostjo v poplavnih gozdovih, rečnih rokavih, mrtvicah, prodiščih in kulturno pokrajino ob reki, pomembno zaznamuje Pomurje. Kljub nekaterim človeškim posegom v okolje, je deloma še ohranila svojo rečno dinamiko, ki se odraža v edinstveni raznolikosti življenja ob njej. Ob Muri je  registriranih okrog 30 vrst sesalcev, 200 vrst ptičev, 8 vrst plazilcev, 15 vrst dvoživk, več kot 40 ribjih vrst, 100 vrst polžev in školjk, več kot 1000 vrst hroščev in metuljev in več kot 6000 različnih vrst rastlin. Ta seznam pa še raste, tudi s pomočjo dogodka 24 ur z reko Muro.

Dogodek »24 ur z reko Muro« bo v Veržeju, že peto leto zapovrstjo. Gre za poučen, zabaven in družaben izobraževalni dogodek, kjer s strokovnjakom – naravoslovcem, naravovarstvenikom, znanstvenikom in prostovoljcem društva, v 24 urah spoznamo biotsko raznovrstnost določenega območja in področja dela, ki jih ti strokovnjaki opravljajo. Projekt podpira več kot 30 strokovnih organizacij in strokovnih/prostovoljnih društev ter lokalne skupnosti. Vsi podporniki so hkrati sodelujoči v projektu in izvajajo 24 urni program dogodka.

Na dogodku so na voljo predstavitve na stojnicah, ustvarjalne in eksperimentalne delavnice, terenski popisi vrst, tematska predavanja, vodeni sprehodi, noč dokumentarnega filma, razstave, astronomska opazovanja, meritve svetlobne onesnaženosti. Gre za največji dogodek, kjer v 24 ur izvedemo več kot 50 različnih aktivnosti in nas obišče tudi do 1000 otrok, učencev, dijakov, študentov in vseh ostalih udeležencev.

 

Več informacij in program na: http://www.zrsvn.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=64&id_informacija=830

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.