Začetek Novice V ribiškem domu H.Mota

V ribiškem domu H.Mota

Srečanje z Varuhinjo in Skupščina RD

Za_Muro_gre_1V ribiškem domu v Hrastje Moti je bilo  v četrtek 09. novembra srečanje z Varuhinjo človekovih pravic, na temo Mure.

Novica STA

Pomurski okoljevarstveniki z varuhinjo človekovih pravic

Radenci, 09. novembra (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer s sodelavci se je danes v Hrastju-Moti srečala s predstavniki pomurske civilne družbe s področja okolja in prostora. Po srečanju je povedala, da je presenečena nad strokovnostjo predstavnikov. Po njenih besedah se je pokazalo, da gre ljudem resnično le za ohranitev Mure.

Vesela sem, kadar ljudje iz vseh vidikov obdelajo nek problem, kajti takodobim mnogo informacij, ki jih lahko v imenu civilne družbe prenesem državi, tudi kot kritiko, če na primer ne upošteva javnosti pri sprejemanju predpisov, če ne odgovarja in je birokratska," je dejala varuhinja.

Na enem najbolj obiskanih srečanj, zbralo se je okoli 50 ljudi, v veliki večini nasprotnikov gradnje elektrarn na Muri, je varuhinja povedala, da je sicer pričakovala javnost, ki bo spregovorila o življenju ob Muri, vendar je slišala veliko strokovnih izjav. "Torej ni šlo za kar neko pripoved z neko sentimentalnostjo do življenja tu, tako da sem vesela, da sem lahko to slišala," je poudarila.

Moja_Mura_1Moja_Mura_2Moja_Mura_3                                                                                                                      

Rdeča nit letošnjih srečanj s področja okolja in prostora je problematika voda, udeleženci srečanja v Pomurju pa so govorili predvsem o Muri. Predstavniki Zveze društev Moja Mura so opozarjali, da je bila nezakonita že uredba o koncesiji za gradnjo elektrarn na Muri, ker ni bilo celovite presoje vplivov na okolje, da kljub pritožbi na ustavno sodišče nimajo nobenega odgovora, da jih okoljsko ministrstvo ne vključuje v postopk  niti po tistem, ko jim to pravico dodeli upravno sodišče, da jih državni uradniki ignorirajo itd.

Prav tako ne razumejo potez države, ki želi po eni strani območje Mure razglasiti za biosferni rezervat in to predlaga Organizaciji ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), na drugi pa podpira gradnjo elektrarn. Opozorili so na odločitev regije, da bo med prednostnimi nalogami vzpostavitev dela čezmejnega rezervata Mura-Drava-Donava, da želijo sami odločati o prihodnosti, da je treba zaščititi človeka, da je gradnja elektrarn ekonomsko neupravičena in da je treba najprej zmanjšati porabo, šele nato iskati nove vire.

Moja_Mura_4Moja_Mura_5Moja_Mura_6                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Udeleženci so tudi dokazovali, da imajo razvojne načrte ob Muri, da razvijajo turizem, otok ljubezni v Ižakovcih bo letos na primer obiskalo blizu 60.000 ljudi, pa tudi, da ima Slovenija v Bruslju zaveze ne le do
pridobivanja energije iz naravnih virov, ampak tudi do skrbi za naravo.

Ob negativnem okoljskem poročilu za gradnjo elektrarn na Muri namreč zdaj nekateri poskušajo doseči, da ni energetski interes prevladal nad okoljskim.

Nussdorferjeva jim je na koncu pritrdila in poudarila, da na nevladnike ne sme nihče pritiskati ali jih celo imenovati ekoteroriste, državna ustanove pa jim morajo odgovarjati. "Država mora presoditi v imenu človeka in bolje je kdaj plačati kazen, a ob tem obvarovati ljudi," je še dodala varuhinja.

Vir : STA200 2017-11-09/16:18

Ribiči smo prvi, kateri se moramo zavedati pomena osnovne definicije varstva okolja katera pravi, da je to dejavnost za zaščito in ohranjanje narave. Zato nam ne sme biti vseeno kaj se dogaja ali se bo dogajalo z reko Muro in življenju v ali ob njej.

Zadnjič posodobljeno (Sobota, 23 December 2017 09:30)

 
TE Apače
TE Radenci
TE Gornja Radgona
TE Tišina
TE Videm